Nieuws
 
 
16 december 2020

Uit de Gelderlander

Laatste schooldag voor de lockdown: Dan ook maar meteen de kerstviering

 

Net als veel basisscholen bereidde de Arnhorst in Velp de leerlingen dinsdag voor op thuisonderwijs, vierde kerst én beleefde de laatste schooldag.

Piet Venhuizen 16-12-20, 09:47


Uit de Gelderlander
Het is maandag kort na de middag als directeur Mieke Snijders van de Velpse basisschool de Arnhorst op haar telefoon ziet dat alle scholen woensdag dicht gaan. Dat is schrikken.

 

Ze is hoogstens uitgegaan van een derde kerstvakantieweek. Wat nu te doen? Om half drie, een halfuur na het vertrek van de kinderen, zit ze met het hele team op afstand in vergadering in de gymzaal.

 

Feestkleding meer dan welkom

 

Diezelfde avond, een halfuur na de toespraak van minister-president Rutte, pingt bij alle ouders van de Arnhorst de mobiele telefoon. In de ouder-app Parro is een brief binnengekomen met informatie voor de komende dagen. Dinsdag wordt de laatste schooldag.

 

Graag de kinderen een tas meegeven voor boeken en papieren om thuis uit te werken. De kerstviering, die donderdagavond zou zijn, gaat naar dinsdagmiddag. Feestkleding uiteraard meer dan welkom. Alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen én kwetsbare kinderen kunnen de komende weken opgevangen worden op school.

 

Jongens hebben een strik, meisjes zijn in een glitterjurk

 

De volgende dag lopen inderdaad heel wat jongens met een strik rond op school. Meisjes zijn in glitterjurkjes. Toch zijn de docenten in de ochtend vooral nog druk met het instrueren van de leerlingen voor de komende weken.

 

Tot de kerstvakantie moeten de kinderen thuis opdrachten maken. Vanaf 4 januari komt daar online instructie bij. Boeken en papieren gaan mee in de meegebrachte tassen.

 

Tegen twaalven treedt de ontspanning in en begint de kerstviering. Anders dan andere jaren zit elke groep in haar eigen klas en zijn er geen ouders bij. Er zijn ook geen hapjes van ouders, want die zijn in dit coronajaar verboden. Net als het trakteren tegenwoordig beperkt blijft tot voorverpakt snoepgoed, vertelt administratief medewerkster en onderwijsassistente Inge Geerlings. De tafeltjes zijn feestelijk gedekt, op het digibord knappert een digitaal haardvuur.

 

De Gastronoom heeft zich ook aangepast

 

Dan rijdt het autootje voor van De Gastronoom, de kwaliteitsfrietenbakker uit Arnhem. Grote dozen friet, kroketten, frikandellen en kaassoufflés worden de school ingedragen. Gelukkig bleek ook De Gastronoom flexibel en is het bedrijf in staat de voor donderdagavond bestelde reuzenvoorraad nu al te leveren.

 

Na het eten is het in elke groep tijd voor de kerstfilm. Geen Disney, maar het kerstverhaal en zelfgemaakt. Meester Wilco heeft in alle groepen scènes opgenomen, die leerling Ruben de Jongh tot één professioneel heeft gemonteerd.

 

Ook de schoolband onder leiding van meester Dick doet eraan mee. En als de film is afgelopen, speelt de band ook nog eens live in de gang. Wat een sfeertje. Ondanks alles is het een prachtig kerstfeest.